interieur

Wat zegt je interieur over jou?

Een inrichting is niet alleen creatief, of een bank is niet alleen om op te zitten. Alles wat jij in je huis hebt staan is door jou daar neergezet, dus dat moet haast wel iets over jou als persoon zeggen toch? Ik heb hier het antwoord voor jou. Een interieur kan veel over een persoon zeggen, daarom is geen enkel interieur hetzelfde. De manier hoe jij je huis inricht, kan bijvoorbeeld zeggen of je praktisch of juist niet praktisch bent. Eigenlijk zegt alles wat jij in huis hebt iets over jou.

Tv-programma

Room raiders is een dating programma van MTV. Het gaat over een vrijgezel die een date gaat uitkiezen door middel van slaapkamers van zijn potentiële dates te bekijken. Dit programma is gecreëerd op basis van onderzoeken die aangeven dat ruimtes rijk zijn aan informatie over de persoon van wie de ruimte is. Het laat ook zien dat een kort bezoek al voldoende kan zijn om een goed beeld van iemand te schetsen.

In dit tv-programma zie je duidelijk te stappen die mensen nemen om erachter te komen wat iemands persoonlijkheid is. Eerst kijken de meeste mensen even rond, dan gaan ze dieper inzoomen op de objecten die ze goed kunnen zien in eerste instantie, zoals een beker die iemand bij een tennistoernooi heeft gewonnen en als laatste gaan ze in lades en kasten zoeken of ze nog iets interessants kunnen vinden. Als ze alles goed hebben bekeken en denken een goed oordeel te kunnen geven over de persoonlijkheid van de persoon van wie de kamer is, dan geven ze aan dat ze klaar zijn. Vaak als ze klaar zijn kunnen ze een redelijk goede inschatting maken over de persoonlijk van hun potentiële date. Als ze klaar zijn met alle drie de kamers te inspecteren moge ze een keuzen maken over met wie ze op date willen gaan. Als ze die keuze hebben gemaakt krijgen ze te zien met wie ze op date gaan en of hun voorspelling klopte.

Zo een programma op zichzelf bewijst al veel, maar er zijn meer studies geweest over dit onderwerp. Een voorbeeld daarvan is de studie van de Amerikaanse psycholoog Sam Gosling. Sam Gosling wilde voor zichzelf bekijken of alles studie kloppen en tot hoever je iemands persoonlijkheid kan baseren op basis van hun kamer. Hij wilde ook weten wat alle voorwerpen en kenmerken in een huis zeggen over iemands persoonlijkheid. Om dit zo goed mogelijk te onderzoeken besloot hij op een onverwacht moment een aantal studio woningen te bezoeken. Hij had een team bij elkaar geraapt die op een lijst invulde wat er precies aanwezig was en of het goed verlicht, kleurrijk of somber was etc. Vervolgens gingen een paar observanten de kamer bekijken en raden wat de persoonlijk was van de eigenaar. Hiervoor werden er 5 persoonlijkheidsdimensies: openstaan voor ervaringen, emotionele stabiliteit of instabiliteit, consciëntieusheid, vriendelijkheid en extraversie. Vervolgens vergeleek Gosling de spullen en kenmerken van de kamer met het oordeel van de observanten en de daadwerkelijke persoonlijkheid van de eigenaar. Uit het onderzoek bleek dat het interieur en de spullen in iemands huis inderdaad heel erg veel te maken heeft met de persoonlijkheid van iemand.

Wat zegt je interieur over jou?

Nu we erachter zijn gekomen dat spullen en interieur inderdaad iets over iemand zegt gaan we je vertellen wat voor interieur iets zegt over wat voor karakteristieken. Mensen die heel erg openstaan voor nieuwe ervaringen zijn vaak dromerige, creatieve personen die heel veel nadenken. Ze hebben vaak een apart interieur, dus niet een van IKEA. De gevarieerdheid van je boekenkast zegt ook iets over of je openstaat voor avonturen. Muziekinstrumenten, kaarten en potloden zeggen ook iets over openstaan.

Mensen die minder open stonden voor nieuwe dingen hadden heel vaak een ventilator en een schoenpoetser in huis.

Vriendelijkheid schijnt moeilijker af te lezen van iemands kamer. Veel Mensen denken dat een opgeruimd, vrolijk en uitnodigend huis voor vriendelijkheid staat maar dat is niet zo.

Ambitieuze mensen hebben vaak een netter en opgeruimder huis dan mensen die weinig waarde hechten aan spullen en bezittingen. Een persoon die plichtsgetrouw persoon heeft een modern, maar minimalistische inrichting. Extraverte bezoekers hebben een rumoeriger huis. Een geordend huis wijst op een gedisciplineerd persoon. Vrouwen hebben meer planten thuis en ook meer foto’s van hunzelf, vrienden en familie. Mannen hebben juist meer attributen in huis om mee te sporten en meer voorwerpen in huis die met auto’s te maken hebben. Aziatische personen hebben minder foto’s van zichzelf in huis dan westerse personen.

Wat zegt je woonplaats over jou?

Niet alleen je interieur zegt iets over je persoonlijkheid ook je huis zegt iets over je persoonlijkheid en zelfs de plaats waar je woont zegt iets over je persoonlijkheid. Zo staan Rotterdammers bekend om hun mentaliteit van niet lullen maar poetsen. Ze staan ook bekend erom dat ze nergens omheen draaien, maar gewoon zeggen waar het op staat. Amsterdammers staan erom bekend dat ze vrijdenkers zijn. Je kan alles aan, je kan alles doen en ze staan erom bekend dat ze een beetje arrogant zijn. Hagenezen staan erom bekend dat ze rechtstreeks zijn, ze zijn gek op spullen, houden van gezelligheid en hebben een groffe taal. Je huis zegt ook veel over je persoonlijkheid. Je huis kan iemand je inkomensklasse vertellen. Het onderhouden van je huis kan weer iets vertellen over hoe net je bent of juist dat je rommelig bent. Ook de locatie van je huis zegt iets over je. De een wilt bij de zee wonen, de ander in de bergen en weer iemand anders in de stad. Of je opgegroeid bent in de bergen of aan de zee zegt ook iets over jouw jeugd.

Conclusie

Je had misschien niet verwacht hoeveel een interieur over iemand zegt. Met een bezoek aan iemands huis kan je al achter veel dingen komen. Daarom moet je ook niet zomaar iedereen thuis uitnodigen, want anders kunnen ze dingen over je te weten komen waarvan je dat misschien liever niet hebt. We hebben gekeken naar een tv-programma dat gebruik maakt van deze psychologie en gekeken naar een onderzoek dat ging over dit onderwerp. En uiteindelijk zijn alle conclusies hetzelfde dat je interieur heel erg veel over jou als persoon zegt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *