Bankstel wat te hoog is

Heb jij een goede zithouding?

Heb jij een goede zithouding?

Je hebt een bankstel op het oog, hij ziet er geweldig mooi uit, zit voor je gevoel lekker maar heb je ook daadwerkelijk de juiste zithouding? Je zithouding is belangrijker dan je zou denken, niet alleen voor je eigen comfort maar ook om rug- en nekklachten te voorkomen. Wanneer je langdurig een onjuiste zithouding hebt kan dit een negatieve invloed hebben op je wervelkolom en schouders. We zitten bovendien steeds meer, dus het is van belang dat je hier bewust mee omgaat.

Waarom krijg je pijn in je rug van het zitten?

Rug- en nekklachten kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals een stressvolle periode waardoor je je spieren onwillekeurig overmatig aanspant. Ook een belangrijke factor die meespeelt bij het ontwikkelen van rug- en nekklachten is de zithouding. Dan hebben we het niet alleen over je houding achter de computer, maar ook je houding op je eetkamerstoel of op de bank. Het wordt steeds belangrijker, zeker wanneer je veel stilzittend werk doet. Door bewust hiermee om te gaan voorkom je vaak al bepaalde klachten.

De valkuilen

Je wervelkolom heeft van nature een S-vorm. Verkeerd zitten kun je herkennen aan een bolle rug. Ook wanneer je onderuit gezakt zit in je stoel of op de bank krijgt je rug niet voldoende ondersteuning en je belast je rug ermee. Op de bank hangen of lui achterover zitten geeft je in eerste instantie een fijn en relaxed gevoel, maar in the end is het geen gezonde houding. Herken je jezelf hierin? Dan heb je vast eens te maken gehad met dingen als pijn in je rug, nek en/of schouders, slapende of stijve benen. Wanneer je dit maar lang genoeg volhoudt weet je zeker dat je op je 60e al aan een rollator toe bent!

Wat is dan wel de juiste zithouding?

Veel mensen lossen het probleem van een onjuiste zithouding op met een kussentje in de rug. Zo word je hier en daar wel wat ondersteund, maar belangrijker is dat je een goede stoel of bank hebt waar je vanzelf al een goede zithouding van krijgt. Helaas is iedereen anders doordat iedereen een andere lichaamsbouw heeft. Wat de een fijn vindt, hoeft de ander niet fijn te vinden en andersom. Denk bijvoorbeeld maar aan de langere mensen. Zij hebben vaak een langer zitvlak nodig dan kleinere mensen zodat de benen beter ondersteund worden.

Let ook op jou voorkeur.

Heb je liever een actieve houding of een wat relaxtere houding? Houd je van een harde zitting of juist een zachte zitting? Zorg er in ieder geval voor de achterkant van het bankstel jou rug voldoende ondersteuning bied waarbij er een heel klein beetje ruimte tussen jou knieholte en de zitting aanwezig is. Lukt dit niet dan kun je met kussentjes deze ruimte opvullen. Vaak zie je dat mannen langer zijn dan vrouwen en ook een wat diepere zit nodig hebben dan een vrouw waardoor de ideale bank vinden voor deze combinatie lastig is!

Waar moet je op letten bij het kopen van een stoel of bank?

Het kopen van een stoel of bank is dus echt maatwerk aangezien we allemaal anders zijn.

Er zijn vijf basisvoorwaarden waar je rekening mee moet houden:

 • juiste zithoogte
   Zorg dat je met je voeten bij de grond kunt als je recht zit
 • juiste zitdiepte
   De standaard uitvoering van een bank zit op +- 54cm, een diepere zitting veroorzaakt onderuitzakken
 • juiste armleuninghoogte
   Bij de correcte hoogte worden de schouders niet omhoog gedrukt maar hangen ook niet naar beneden
 • juiste lendenondersteuning
   Laat je hier in de winkel over adviseren, kijk wat goed voelt.
 • de juiste rughoek
   Ga uit van een 95-105 graden hoek

Daarnaast hebben we ook de juiste zitbreedte, nekondersteuning en eventuele mogelijkheden om het object te verstellen. Koop dus niet zomaar een stoel of bank die er mooi uitziet. Wanneer je in de woonwinkel gaat kijken naar een bank en gaat uitproberen kan een verkoopmedewerker vaak helpen bij de keuze van de juiste stoel of bank.

Voorkom de verkeerde zithouding:

 • Onderuitzakken
 • Voorover gebogen zitten met bolstaande rug
 • Scheef zitten (S vorm in de rug)
 • Te hoog of te laag bankstel

Kies een model wat aan het begin goed is, ga voor comfort en niet alleen voor de “looks”.

Met je benen over elkaar zitten

Veel mensen zitten vaak met hun benen over elkaar. Is dat eigenlijk slecht? Veel fysio- en manuele therapeuten zien vaak dat mensen asymmetrisch zitten waarbij ze dan naar één kant hangen of de benen over elkaar hebben. Door de jaren heen passen je spieren zich aan. Wanneer je op je werk altijd scheef zit, dan doe je dat thuis waarschijnlijk ook. Je kunt je misschien wel voorstellen dat wanneer je dit vaak doet dat je rugspieren aan één kant verkorten. Dit zorgt uiteindelijk voor rug, nek- en schouderklachten, of je krijgt uitstralende pijn naar je benen. Het verraderlijke is dat je vaak niet omkijkt naar een juiste zithouding omdat je nooit klachten hebt, totdat je er wel mee te maken krijgt. Klachten ontstaan vaak niet plotseling maar deze worden opgebouwd. Wanneer je dan naar een fysio- of manueel therapeut gaat zijn klachten daarom ook niet in één keer over. Daarom is het beter om klachten te voorkomen dan te genezen!

Bewegen, bewegen, bewegen!

Je hebt stoelen of een bank gekocht waar je een goede zithouding op hebt. Dacht je dat je nu klaar was? Nee! Het feit dat je nu een goede zithouding hebt wil niet zeggen dat lang zitten goed is voor je. Zorg ervoor dat je daarom regelmatig varieert in houding. (wil je het echt goed doen, voer dan wat rek- en strekoefeningen uit voor je rug, nek en schouders). Wissel het zittend werk ook eens af met staand werken.

Voorkom klachten

Goed zitten is dus écht maatwerk. Ook wanneer mensen dezelfde lengte hebben kunnen ze beiden met verschillende stoelen thuiskomen. Slechts één centimeter verschil in hoogte of diepte kan al heel veel verschil uitmaken. Wanneer je vindt dat een stoel in de winkel lekker zit, wil niet zeggen dat je daar ook een goede zithouding op hebt. Nu kun je nog klachten voorkomen, dus laat je goed adviseren en laat je partner naar jou zithouding kijken!

Weet je niet zeker hoe je goed moet zitten? Daarvoor kun je ook eens naar een fysiotherapeut gaat die jou kan vertellen hoe je goed moet zitten. Of heb je geen klachten? Dan is het belangrijk dat je het zo kunt houden, dus zoek een stoel of bank die bij jouw lichaam past!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *