Een koehuid kan tot 8 of 10 mm dik zijn.

Om het te verdunnen, worden de huiden gespleten worden om de dikte te verlagen waardoor je met de huid uit komt in in twee of meer lagen. De bovenste laag met de nerven van het dier wordt topleer genoemd. Het “Splitleer” zijn de zwakkere lagen eronder. Sommige splitledeer wordt verkocht als suede leer, sommige worden bedekt met een namaak nerf van kunststof die de poriën nabootst en kleine rimpels laten zien. Juridisch kan het worden verkocht als echt leer zolang ⅔ van de dikte leer is. Aan de andere kant zou het aanduiden van gespleten leer met de toplaag van een plastic soort verkopen als top-leer fraude zijn.

Hier aan de rechterkant vind je enkele foto’s van hoe dit proces er dan uit ziet:

Split leder voorbeeld plaatje

Is splitleer of splitleder dan wel ergens goed te gebruiken?

Maar natuurlijk, we zeggen hiet niet dat het leer niet bruikbaar is. Denk bijvoorbeeld hieraan, waarom zou een bank volledig uit het hele dure dikke leer gemaakt moeten worden? De achterkant van een bankstel bijvoorbeeld wordt haast niet gebruikt, dit hoeft niet te rekken en heeft altijd een vaste positie. Als de rug uit splitleer wordt gemaakt zul je zien dat dit ook super lang mee gaat. Pas als je het gaat buigen etc wordt het lastig.

En suede leder dan?

Kijk hier wordt het lastig, split leer kan opgeruwd worden om suede van gemaakt te worden maar op de top laag kan opgeruwd worden. Als een splitleer opgeruwd is dan kan dit goed worden gebruikt voor bepaalde schoen soorten. Als dit gebruikt wordt voor een zitvlak van een bankstel gaat het niet lang mee, hier moet echt een opgeruwde toplaag leer voor gebruikt worden.

Meer weten over alle soorten leer beschikbaar voor bansktellen? Lees dit blog bericht eens:
https://www.bankstellenshop.com/2018/12/28/verschillende-soorten-leder/