Bankstel spons

Alle bankstellen beschikken over spons / schuim.
Hier vind u (kort) meer informatie over de verschillen, kosten, waar u op moet letten en ons advies.

1. Verschil polyether en koudschuim. 
Polyether is de voorloper van koudschuim en Polyether haalt zijn draagkracht voornamelijk uit de hardheid. Hoe harder de Polyether is des te langer het mee gaat.
Koudschuim daarintegen, haalt zijn draagkracht uit veerkracht.
Beiden soorten schuim zijn geschikt voor gebruik als schuim in een bankstel alleen door de verschillende eigenschappen behoort het schuim anders gebruikt te worden.

Als u ergens een bankstel vind waar alleen maar polyether in zit en dit polyether zit op vering of rechtstreeks op het hout dan zal het of een heel hard bankstel zijn of het zal niet lang een goed comfort bieden.

Koudschuim is in dat opzicht wat beter maar nog steeds niet optimaal, koudschuim veert beter terug maar dit wil niet zeggen dat het langer mee gaat. In principe zullen beiden soorten minder veerkracht krijgen en zullen ze wat indeuken.

Even wat technische specificaties:
SG oftewel soortelijk gewicht bepaald voor polyether de hardheid en de duurzaamheid, voor koudschuim daarentegen staat de hardheid los van het gewicht maar bepaald het soortelijk gewicht weer wel de levensduur.

We kunnen er even van uit gaan dat polyether met een SG van 25 goed is voor gebruik in losse kussens. Bovendien is het niet zo duur en kunt u gemakkelijk uw eigen kussen inhoud vervangen als het comfort u niet meer bevalt.

Wilt u polyether of koudschuim gebruiken voor de zitkussens dan raden wij aan om SG35-40 te gebruiken, alhoewel polyether in dit geval heel erg hard zal zijn.

Het grote verschil bij de 2 zit hem in de prijs. Een beetje fatsoenlijk rugkussen polyether vulling zal +/- 15 euro kosten terwijl een koudschuim kussen al snel 30 euro kost.

Natuurlijk is er ook een luxe “extra goede” variant schuim en dit is Pantera, een Nederlands product van zeer goede kwaliteit. Hier krijgt u standaard 7 jaar garantie op vanuit de fabriek.

2. Polyether combineren met pocketvering
Waar wij zelf achter staan is de combinatie van polyether met pocket vering, het schuim is goedkoper en de vering zorgt voor zeer veel comfort. Het is metale vering en u zult het verschil goed merken als u erop zit. Wilt u meer informatie over deze pocket vering, bekijk deze link eens.

3. Wat niet te kopen.
Behalve de 3 soorten schuim bestaat er ook nog gerecycled schuim welke is verwerkt in de echte budget bankstellen. Wij raden u ten zeerste aan er zeker van te zijn dat u geen bankstel koopt met gerecycled schuim (zie de foto hieronder). Gerecycled schuim bestaat uit overblijfselen van ander schuim welke zijn samen gelijmd. Doorzit plekken zullen in dit schuim heel vlug verschijnen.

Uiteraard wel het goedkoopste maar uiteindelijk is het toch duurkoop.

Recycled schuim

Wilt u goed schuim kopen?
Wij hebben op de pagina bankstellen schuim kopen een aantal leveranciers voor u op een rijtje gezet zodat u niet meer hoeft te zoeken.